COPD
COPD ofwel `Chronic Obstructive Pulmonary Disease' is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. De belangrijkste klachten bij COPD zijn kortademigheid, slijm ophoesten en benauwdheid. Voor mensen met COPD vormen een goede voedingstoestand en voldoende beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling.
 
Zowel bij gewichtsverlies, als ook bij een gezond gewicht kan de spiermassa en aanspanningskracht van onder andere de ademhalingsspieren afnemen. De energiebehoefte is hoger, doordat de spieren minder efficiŽnt werken en ademhalen meer energie kost. De inname aan voeding is vaak niet optimaal om tegemoet te komen aan de verhoogde behoefte. Verminderde conditie, ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding komen vaak voor.
 
Spiermassa meten
Bij COPD is het belangrijk, naast een goed lichaamsgewicht, voldoende spiermassa te behouden. Afname van spierweefsel zorgt ervoor dat je de dagelijkse activiteiten minder goed kunt volhouden. De sportdiŽtisten van AVS meten de spiermassa met een bio-imedantiemeting. Op basis van deze meting, het gewicht, gebruikte medicatie, activiteitenpatroon en mogelijke klachten ontvang je een op maat gemaakt advies. Daarnaast kan de fysiotherapeut met behulp van de uitslag van de meting, een passend trainingsprogramma opstellen.
 
Tijdens het intakegesprek worden je verwachtingen, doelen en voedings- en beweegpatroon besproken. Tijdens de volgende bezoeken wordt de spiermassa gemeten, bespreek je je vragen en ervaringen met het advies.
Klik op de rode knop voor het
berekenen van je Body Mass Index
AVS sport-dietisten BMI Calculator
Fit en Gezond